Nietolerancja

Nietolerancja laktozy

Laktoza, to cukier mleczny, który występuje przede wszystkim w mleku i produktach mlecznych. Laktozę można znaleźć także w wielu przetworzonych produktach, np. zupach w proszku czy wędlinach.

Laktoza jest rozkładana w jelitach przez enzym laktaza do przyswajalnej formy. Jeśli w organizmie są niedostateczne ilości enzymu, wówczas laktoza jest rozkładana przez bakterie, które z kolei wydzielają wodór. 

Nietolerancja fruktozy

Fruktoza należy do cukrów prostych, występuje głównie w owocach świeżych, suszonych, sokach. Trzeba także zwracać uwagę na produkty bogate w syrop glukozo – fruktozowy, który w 55% procentach składa się z fruktozy.

Częstszy problem, to zespół złego wchłaniania fruktozy spowodowany brakiem lub niedoborem białka odpowiedzialnego za transport przez błony komórkowe. Wówczas nierozłożona fruktoza ulega fermentacji w jelicie grubym.

Nietolerancja xylitolu

Ksylitol jest naturalnym, zastępczym środkiem słodzącym.

Nietolerancja sorbitolu

Sorbitol to substancja słodząca. Dodawana w przemyśle spożywczym, często w zastępstwie cukrów.

Przygotowanie do badania WTO: 

  • zjedzenie lekkiej kolacji; 

  • pomiar na czczo, min. 12 godzin od ostatniego posiłku; 

  • bezpośrednio przed badaniem należy umyć zęby – proszę zabrać przybory toaletowe;

Bezwzględnie przeciwwskazany jest alkohol, tytoń, a także gumy do żucia. W dniu poprzedzającym pomiar należy wystrzegać się ciężkostrawnych i wzdymających posiłków, a także bogatych w fruktozę (owoce, soki) i laktozę (mleko i jego przetwory). Należy odstawić również suplementy witaminowe i leki przeczyszczające. 

Przeciwskazaniem do badania jest także antybiotykoterapia i wykonana kolonoskopia w przeciągu 4 tygodni przed wykonaniem testu.

CENNIK

Czas trwania: 90-180 minut

Cena -150 zł

Odczynniki są dostępne w Centrum Dietetycznym Nutri-Med gratis.

Zainteresowała Cię nasza oferta?

Skontaktuj się z nami