Cukry proste- w których produktach się kryją i co się w nich kryje?

Cukry proste - w których produktach się kryją i co się w nich kryje?

Cukry proste- w których produktach się kryją i co się w nich kryje?

Zagadnienia związane z cukrami przybliży dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri – Med Katarzyna Bracka.

Węglowodany (cukry) są związkami, które powinny stanowić podstawę żywieniową. Jeżeli są dostarczane w nadmiarze, to organizm magazynuje je w postaci tkanki tłuszczowej. Dzielą się na:

- węglowodany złożone, które powoli uwalniają energię i starczają na długo- mają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik pokarmowy. Należą do nich: ryż brązowy, kasze, makarony razowe, płatki zbożowe, pieczywo pełnoziarniste,

- cukry proste, które natychmiastowo dostarczają energię organizmowi, ale na krótki czas- mają wysoki indeks glikemiczny, zwiększają apetyt.

 

Cukry proste znajdziesz nie tylko w produktach oczywistych typu

cukier, miód, słodycze, ciasta, bułki słodkie, lody.

Są one również ukryte w wielu innych produktach:

owocach (świeżych, a w większej ilość w suszonych, w słodkich zalewach),

płatkach kukurydzianych i innych śniadaniowych- szczególnie tych dla dzieci,

większości soków owocowych, napojach słodzonych (np. Cola, Fanta, Nestea, Frugo itp.), wodach smakowych,

piwie, kolorowych drinkach, likierach, winie

jogurtach i deserach mlecznych,

puszkowanych warzywach typu kukurydza, groszek, fasolka, pomidory,

ketchupie, gotowych sosach do sałatek

Wybierając te produkty czytaj etykiety, im mniej cukrów prostych tym lepiej. Pamiętaj, że cukry proste mogą być ukryte pod innymi nazwami: syrop fruktozowy, syrop glukozowy, syrop z agawy, syrop glukozowo- fruktozowy, dekstroza, glukoza, laktoza, melasa.

Cukry proste nie powinny przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania na energię, co daje średnio nie więcej niż 25g, czyli w przeliczeniu na cukier 5 łyżeczek. Staraj się ich unikać lub eliminować z dziennego menu, ponieważ tak małą dopuszczalną ilość łatwo przekroczyć. Osoby, które mają w swojej diecie zbyt duży udział energii (kilokalorii) pochodzącej z cukrów prostych są bardziej narażone na otyłość, cukrzycę, insuliooporność, choroby układu sercowo- naczyniowego, nadciśnienie tętnicze krwi, nowotwory oraz inne problemy zdrowotne.

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego wybierz owoc lub sok ze świeżo wyciśniętych owoców. Jeżeli napoje typu kawa czy herbata musisz posłodzić, to zamień cukier na naturalne roślinne słodziki np. stewia lub ksylitol (cukier brzozowy). Zamiast gotowych jogurtów owocowych czy deserów, przygotuj koktajl mleczno- owocowy lub sałatkę owocową polaną jogurtem naturalnym. W szczególności nie jedz produktów bogatych w cukry wieczorem, ponieważ wtedy Twój metabolizm pracuje najwolniej i nie zdąży ich wykorzystać, a nadmiar dostarczonych w ten sposób kalorii przyczyni się do wzrostu masy ciała.